Dynamische Hatha-yoga

Wat is de betekenis van Hatha-yoga? Yoga komt van het woord Yuj, wat verbinden of evenwicht betekent in het Sanskriet. Yoga is een middel om meer balans in ons leven ervaren. Bij yoga werk je aan jouw persoonlijke proces, terwijl het toch in groepsverband beoefend wordt. Hatha-yoga richt zich op de lichaamshoudingen, ademhaling, en meditatie.

Dynamische Hatha-yoga is een vorm van yoga, die zich onderscheidt van andere yogastijlen. Bij deze Hatha-yoga worden de yogahoudingen op een actieve manier uitgevoerd. Er zal, ook in de groep, rekening gehouden worden met ieders persoonlijke level. We houden de houdingen afwisselend kort en lang aan, waardoor er warmte in het lichaam gecreëerd wordt. Hierdoor wordt het lichaam soepeler en krachtiger. Activiteit en rust/ontspanning wisselen elkaar af, zodat er een balans ontstaat.

Asana’s zijn houdingen en bewegingen om stramheid in het lichaam weer soepel te maken. De houdingen zorgen dat ons lichaam en onze geest rustiger wordt.

Pranayama’s zijn oefeningen en technieken voor een goede beheersing van je ademhaling en je levensenergie. Heb je het gevoel dat jouw ademhaling hoog, versneld of onregelmatig is?

De adem is de brug tussen het lichaam en de geest en brengt je terug in het nu. Als je ademt met aandacht, waarbij pranayama technieken en zachte yogaoefeningen gecombineerd worden, zal jouw ademhaling de door het lichaam gevormde stramheid gaan verzachten. Hierdoor zal een verbetering van de ademhaling waarneembaar worden.

Visualisaties en meditatie

Door middel van geleide visualisaties ga je met jouw aandacht naar binnen om de concentratie/focus te vergroten. Ze bereiden je voor op de meditatie.

Tijdens de meditatie keer je met jouw aandacht naar binnen. Je zult merken dat de schouders zakken, je ademhaling vertraagt en zich verplaatst van de borst naar de buik. Als je structureel mediteert, zal je gedurende de dag ervaringen anders beleven. Je zult meer rust voelen en irritaties en vermoeidheid nemen af. Meditatie geeft rust en energie, de hele dag door.