Je hebt de griep, hoe kom je er (zo snel mogelijk) weer vanaf?

Laatst was ik zelf geveld door de griep. Dit komt natuurlijk nooit gelegen en zeker niet als je yoga les geeft en er groepen mensen op je zitten te wachten. Hierdoor heb ik  mezelf onder gedompeld in de kennis van ayurveda. Hierbij heb  ik verschillende remedies ingezet om er zo snel mogelijk weer bovenop te komen. Natuurlijk deel ik een en ander graag met je, voor het geval je deze winter het griepvirus nog te pakken krijgt. Het is tijd om de griep eens van dichtbij te bekijken en vanuit verschillende invalshoeken.

De westerse kijk naar griep

Griep of influenza is een ziekte die door het influenzavirus wordt veroorzaakt. Dit virus infecteert de luchtwegen.

Omdat er verschillende soorten griepvirussen zijn die steeds veranderen, kan iemand telkens opnieuw griep krijgen. Er zijn twee typen influenzavirussen die de meeste griep bij mensen veroorzaken: influenzavirus type A en B. Deze typen virussen zijn weer verder onder te verdelen in subtypen. Griepachtige verschijnselen kunnen ook veroorzaakt worden door andere ziekteverwekkers, zoals het RS respiratoir syncytieel -virus of verkoudheidsvirussen.

Symptomen

Griep is een ziekte waarbij het slijmvlies in de luchtwegen ontstoken is. Het begint vaak zeer plotseling met:

 • koude rillingen
 • hoofdpijn
 • heftige spierpijn en vermoeidheid
 • keelpijn en droge hoest
 • (hoge) koorts

Spirituele/oosterse kijk op griep:

Loslaten van oud zeer. Een reactie op negatieve overtuigingen van de massa. Angst. Het lichaam reinigt zichzelf.

 Ayurvedische kijk op griep:

Afvalstoffen die het lichaam niet verteren kan, zitten in het lymfesysteem.

De koorts wil de afvalstoffen verteren.

Als we goed voor ons verteringsvuurtje zorgen, kunnen we ons lichaam ondersteunen om de afvalstoffen beter te verteren, zodat we het ziekteproces mogelijk kunnen verkorten.

Wat kunnen we zelf doen?

 • Slaap veel
 • Drink veel
 • Ga niet te vroeg weer aan het werk.

Hoe ondersteunen we het verteringsvuurtje bij griep?

In de ayurveda wordt er vanuit gegaan dat als we ons verteringsvuur goed verzorgen, zodat het sterk en krachtig is, is het in staat de ziektekiemen en indringers van buitenaf te verteren. Hierdoor blijft ons immuunsysteem sterk. We hebben minder kans om ziek te worden. Het gaat niet alleen om het verteren van voedsel en dranken, maar ook om het verteren van gedachten en emoties.

 • Weinig eten, zodat het vuurtje de tijd heeft om de afvalstoffen te verteren. Het vuur hoeft dan niet én het eten én de afvalstoffen te verteren. Dit kan indruisen tegen hetgeen ons is aangeleerd in onze maatschappij, dat we goed moeten eten om aan te sterken.

Wat te doen bij koorts?

 • Bij 38-40 graden koorts is gember thee een super goede booster voor ons verteringsvuurtje bij griep.

Stukjes gember in een pannetje water opzetten en zodra het kookt nog een aantal minuten door laten koken. Dan opdrinken.

Je kan er eventueel nog wat citroensap aan toe voegen en als het drankje is afgekoeld, een beetje honing er doorheen roeren. Dan opdrinken.

Wat doe je bij veel slijmvorming?

Het dagelijks toepassen van Neti helpt het je makkelijker door de neus te ademen. Het spoelen ondersteunt de natuurlijke zelfreiniging van het trilhaarepitheel en helpt slijm, stof en stuifmeeldeeltjes te verwijderen. Op deze manier worden de bovenste luchtwegen goed verzorgd, infecties vaak voorkomen, eventuele symptomen verlicht, en de genezing bevordert.

 • Venkelzaad inkoken en in de mond heen en weer laten gaan.

In de Ayurvedische geneeskunde ze wordt venkelzaad gebruikt in het lichaam als detox en huidverzorging. De zaden bevatten grote hoeveelheden fytochemische alfa-pineen, die werken als een slijmoplossend. Volgens Medical News Today, venkel zaden bevatten chemicaliën die de plantaardige oestrogenen maar ook voedingsstoffen, zoals aminozuren, calcium, choline, essentiële vetzuren, ijzer, magnesium, mangaan, fosfor, kalium, selenium, en vitamine B, C, E en K. We kunnen niet aan zijn vezelgehalte te vergeten en hoe het helpt in de juiste verteren en regelmaat. Met zijn oestrogene effecten, wordt het vaak gebruikt om de toevoer van moedermelk bij zogende moeders te verhogen. De vezel, kalium, foliumzuur en vitamine B-6 en C ondersteunt hart.

Keelpijn/ heesheid:

 • Gorgel

Gebruik 1 kop heet water (genoeg afgekoeld zodat het zacht is voor de keel) met ½ theelepel Kurkuma en ½ theelepel zout. Gorgel ’s morgens en ’s avonds met dit mengsel.

Drinken:

 • Komijn, koriander en venkel thee

Meng van alles 1/3 deel van bovengenoemd zaad. Kneus dit met een vijzel en maak er thee van. Drink er gerust een liter van op een dag.

Dit drankje is overal goed voor. Onder andere de wordt de vochtbalans in het lichaam hersteld.

Komijn draagt bij aan een goede spijsvertering en helpt het lichaam detoxen.

Koriander is zeer rijk aan vitaminen en mineralen en werkt tegen reuma, zwelling en artritis. Is wind drijvend, urinedrijvend en zweetdrijvend.

Venkelzaad zijn een van de beste kruidenmiddelen voor de spijsvertering. Het werkt maagversterkend, krampstillend, urinedrijvend en windverdrijvend.

 

Hopelijk komen we zo fit de winter door en als we griep krijgen, kijk er naar met zachtheid. Je lichaam helpt je met opruimen. Wees vooral lief en zacht voor jezelf en geef je lichaam de gelegendheid om zichzelf te reinigen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *